Copy
View this email in your browser

Head alanud 2023. aastat!

EMN Eesti alustab uut aastat rändeeksperdi otsimisega – ootame oma tiimiga liituma valdkondliku kogemusega särasilmset eksperti, kelle peamisteks ülesanneteks on rände- ja rahvusvahelise kaitse valdkonna uuringute ja analüüside koostamine, päringutele vastamine ning erinevate ürituste korraldamine. Ootame kandideerimisavaldusi kuni 22. jaanuarini. Tööpakkumisega saab tutvuda SIIN

Ajakohast infot
Käesoleva aasta 1. jaanuarist võttis Rootsi üle ELi   nõukogu eesistujariigi kohustused. Rootsi on praegusest eesistujariikide kolmikust viimane ning jätkab koos  Prantsusmaa ja Tšehhi Vabariigiga koostatud ühise 18-kuulise eesistumise programmi  elluviimist. Prioriteetide seadmisel keskendub Rootsi neljale esmatähtsale valdkonnale: julgeolek ja ühtsus, rohe- ja energiapööre, konkurentsivõime, demokraatlikud väärtused ja õigusriik. Siseturvalisuse ja rände vaates on prioriteetideks võitlemine organiseeritud kuritegevuse ja ekstremismiga ning ELi ülese rände- ja varjupaigasüsteemi tõhustamine. Rootsi eesistumise prioriteetidega saab lähemalt tutvuda siin. EMN Rootsi kontaktpunkt korraldab käesoleva aasta mai kuus eesistumise raames ka rände- ja kliimateemalise konverentsi. Enam infot lisame lähiajal meie kodulehele.

Õppevahend "Sihtkoht Euroopa"

1. detsembril piloteerisime Sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi magistrantidega õppevahendit "Sihtkoht Euroopa", mis on Euroopa Teadusuuringute Ühiskeskuse (JRC) ja EMNi koostöös loodud hariduslik tööriist rände ja lõimumise valdkonna tutvustamiseks noortele eurooplastele. Tegu on rollimänguga, kus osalejad peavad kaaluma erinevaid rändeprobleeme ELi, riiklikul ja kohalikul tasandil ning langetama eri huvigruppide seisukohast otsuseid. Lõpus ilmneb, kuidas rändepoliitika otsused mõjutasid erineva rändeprofiiliga sisserändajaid. Kolmes grupis olid sisukad arutelud, erinevad vaated ja tulemuseks ka erinev rändepoliitika. Lähemalt saab õppevahendiga tutvuda SIIN. 2023. aastal jätkame õppevahendi tutvustamist ka Eesti üldhariduskoolide gümnaasiumiastmes.

Ühisseminar "Laste õigus kodakondsusele"

7. detsembril toimus Tallinnas EMN Eesti ja EMN Luksemburgi ühisseminar “Laste õigus kodakondsusele”. Kohtumise põhifookus oli kodakondsuseta lastel ning käsitleti nii liikmes- kui vaatlejariikide erinevaid praktikaid kodakondsuse andmisel ja saamisel, kodakondsuseta jäämise ohutegureid ja kodakondsuse või selleks vajalike dokumentide saamise ning taotlemise bürokraatlikke takistusi. Huvitavate ettekannetega esinesid Euroopa Nõukogu ja Euroopa rände- ja siseasjade peadirektoraadi esindajad. Samuti andsid enda riiklikest praktikatest ülevaate Hollandi, Gruusia, Eesti, Soome, Iirimaa ja Belgia esindajad. Kohtumise ingliskeelsete materjalidega on võimalik tutvuda SIIN.

Ilmunud publikatsioone:

Saatjata alaealiste üleminek täiskasvanuikka
Informis uuritakse, millised meetmed ja süsteemid on kasutusel ELi liikmesriikides ja Norras, et pakkuda saatjata alaealistele toetust täiskasvanuks saamisel. Saatjata alaealistele rahvusvahelise kaitse taotlejatele laieneb mitmeid menetluslikke garantiisid, samas täiskasvanuikka jõudmisel ei näe EL acquis neile ette täiendavaid õigusi ega tagatisi. Seetõttu erinevad ka liikmesriikide ja Norra praktikad. Lähemalt saab analüüsiga tutvuda SIIN

Ajutise kaitse saajate majutuse korraldamine
Informist saab lugeda, milliseid erinevaid majutusvorme on liikmesriigid ajutise kaitse saajate majutamiseks kasutusele võtnud (laevadest ja kloostritest vastuvõtukeskusteni), miks võib kodu- ja eramajutus kujutada riske ning milliseid rahalisi toetusmeetmeid ajutise kaitse saajatele iseseisvaks eluaseme leidmiseks pakutakse. Analüüs toob välja ka peamised murekohad ja väljakutsed, millega liikmesriigid silmitsi seisavad. Informiga on võimalik tutvuda SIIN.


Ajutise kaitse saajate ligipääs teenustele
Informis antakse ülevaade 24 ELi liikmesriigi poolt ajutise kaitse saajatele pakutavatest teenustest ümberõppe, tööturule sisenemise ja kvalifikatsioonide tunnustamise vaates. Samuti analüüsitakse ligipääsu tervishoiuteenustele, sh vaimse tervise teenustele, sotsiaaltoetustele ning haridusele. Detailsemalt saab analüüsiga tutvuda SIIN.


Rahvusvahelise kaitse taotlejate integreerimine tööturule, Eesti raport
Valminud on uuring, mis annab ülevaate rahvusvahelise kaitse ja ajutise kaitse taotlejate integreerimisest Eesti tööturule perioodil 2017 kuni 2022 (juuni). Tegemist on osaga ELi ja Norrat kajastavast sünteesraportist, mis valmib käesoleva aasta mai kuus. Eesti raportiga saab tutvuda SIIN.

Peagi ilmumas:

Ümberasustatud elanike väljavaadete parandamine EList väljaspool asuvates vastuvõtu- ja transiitriikides
2022. aasta mai seisuga oli maailmas sunniviisiliselt ümberasustatud üle 100 miljoni inimese. Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse on ümberasustatud inimeste arv veelgi kasvanud. EMN informi on koondatud riikide strateegiad ja algatused, mille eesmärk on suurendada ümberasustatud elanikkonna toimetulekut ja hakkamasaamist kolmandates riikides. Samuti tuuakse informis näiteid, millised praktikad on olnud jätkusuutlikud ning aidanud paremaid tulemusi saavutada. Inform ilmub veebruaris ning on leitav EMN kodulehelt.

Majutusvõimaluste paindlikkus rahvusvahelise kaitse kontekstis
Jaanuari teises pooles on ilmumas Inform, mis annab ülevaate, kuidas korraldavad nii liikmes- kui vaatlejariigid muutlike rändevoogude ja ettearvamatuse tingimustes rahvusvahelise kaitse taotlejate majutust, planeerivad majutusvõimekust ning milliste meetmetega tagatakse selle paindlikkus. Täpsemalt saab erinevate prognoosimudelite, meetmete ja väljakutsete kohta lugeda peagi EMN Eesti kodulehelt. 

Lapsed rändes 2021
2017. aastal koostas Euroopa Komisjon lapsrändajaid puudutava teatise, et kaitsta lapsi rändes läbi erinevate ELi ja riikliku taseme tegevuste. EMNi 2021. aasta raport kaardistab  ELi liikmesriikide ja Norra arengud teatises toodud võtmevaldkondades nagu isikutuvastus, registreerimine, vastuvõtt, rahvusvahelise kaitse menetlus, asendushooldus, ligipääs haridusele ja õigussüsteemile, eestkoste ning kinnipidamine ja selle alternatiivid. Raport „Lapsed rändes 2021“ ilmub veebruari alguses ning on leitav EMN kodulehelt.

Antud uudiskirjas tutvustame olulisi teemasid rändevaldkonnas, toetudes suuresti oma üleeuroopalise võrgustiku kogutud usaldusväärsetele andmetele.

Jagage uudiskirja ja selle tellimise võimalust kolleegidega!
© 2023 Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkt

Kase 61, 12012 Tallinn |
emn.ee emn@sisekaitse.ee 

  
Twitter
LinkedIn
Copyright ©  2023 Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkt, kõik õigused kaitstud.
@ 2023 European Migration Network Estonian Contact Point, all rights reserved.

Te saite selle e-maili, kuna olete Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkti uudiskirja tellijate hulgas.

Kui te ei soovi enam uudiskirja saada, kliki siia
If you wish to unsubscribe from this list then please click here.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp